Energoefektivitātes
paaugstināšana uzņēmējdarbībā
PROJEKTS NR.
1.2.1.2.i.2/1/24/A/CFLA/002
2025. gada 1. jūnijā SIA “Latvijas Pārtikas Kompetences Centrs” projekta
Nr. 1.2.1.2.i.2/1/24/A/CFLA/002 ietvaros SIA “Ādažu desu darbnīca” sadarbībā ar SIA “POLITECH”
uzsāka pētniecības projektu -“EKOLOĢISKU, ILGTSPĒJĪGU TĪRĪŠANAS UN
MULTIFUNKCIONĀLU DEZINFEKCIJAS LĪDZEKĻU, KAS ATBILST VISAUGSTĀKAJĀM PĀRTIKAS
NOZARES PRASĪBĀM IZSTRĀDE”.
Pētījuma mērķis:
Projekta mērķis ir izstrādāt ekoloģiskus, ilgtspējīgus tīrīšanas un
multifunkcionālus dezinfekcijas līdzekļus, kas atbilst visaugstākajām pārtikas
nozares prasībām un ir piemēroti tirdzniecībai Latvijas, Eiropas Savienības
u.c. Eiropas (Ukraina, Norvēģija, Šveice), Āfrikas, Vidusāzijas un
Skandināvijas valstu tirgos.
Projekta kopējais
budžets: 285 720 EUR
ES finansējums:
190 740 EUR
Projekta ilgums:
06/2025 – 08/2026
(Publicēts: 16.07.2025.)
Jaunas gatavās produkcijas pakošanas līnijas iekārtu iegāde
SIA "Ādažu desu
darbnīca" 2024. gada 09.septembrī ar AS “Attīstības finanšu institūcija Altum”
ir noslēgusi līgumu Nr. 237162/02 par ES Atveseļošanas fonda projekta ieviešanu
digitālās transformācijas atbalstam.
Projekta mērķis:
Projekta mērķis ir esošo ražošanas un citu iekārtu
atjaunošana un jaunu iekārtu iegāde.
Projekta kopējais
budžets: 657 887 EUR
ALTUM atbalsta
summa: 519 730 EUR
(Publicēts:
23.05.2025.)
Atbalsts jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanai
uzņēmējdarbībā
PROJEKTS
NR. 2.2.1.3.i.0/1/24/A/CFLA/002
2025. gada 1. martā SIA “Latvijas Pārtikas Kompetences Centrs” projekta Nr. 2.2.1.3.i.0/1/24/A/CFLA/002 ietvaros SIA “Ādažu desu darbnīca” sadarbībā ar SIA “RGP” uzsāka pētniecības projektu -“Digitālu rīku izstrāde un uzskaites procesu automatizācija kapacitātes palielināšanai un uzskaites procesu efektivizācijai uzņēmumam SIA “Ādažu desu darbnīca”.
Pētījuma mērķis:
izstrādāt
digitālo transformāciju uzturošas pārtikas produktu ražošanas, pasūtījumu
pieņemšanas un informācijas sistēmu atbilstoši SIA Ādažu desu darbnīca prasībām;
izstrādāt
rīku datu ievākšanai no sistēmas, atskaišu veidošanai, kā arī reāllaika krājumu
uzskaitei.
Projekta kopējais budžets: 290 700
EUR
ES finansējums: 194 040 EUR
Projekta ilgums: 03/2025 – 06/2026
(Publicēts: 24.04.2025.)
1.starpposma aktivitātes īstenošanas periods - 01.03.2025-31.05.2025
· veiktas vairākkārtējas intervijas ar gala lietotājiem;
· izpētīts esošais uzskaites process;
· pārrunātas vajadzības un daļēji aprakstīti interviju rezultāti;
· uzsākta produktu prasību specifikācijas izstrāde definējot funkciju tvērumu;
· apkopoti iekšējās izpētes rezultāti, kas nosaka esošo izejvielu un gatavās produkcijas plūsmu un pielietojumu produktu ražošanā;
· uzsākta funkcionālo prasību apraksta izveide.
(Publicēts: 03.07.2025.)
Projekti
Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku
attīstībai
"Vairāk informācijas
par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams Eiropas Komisijas
tīmekļa vietnē"
Pētījums tiek īstenots projekta
Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra ietvaros. Projekta numurs:
1.2.1.1/18/A/002.
- Jauni, inovatīvi produkti ar
augstāku pievienoto vērtību maksimāli izmantojot esošos tirgus, tehnoloģijas,
citus ražošanas faktorus.
Kompetences centra projekta
mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības
virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un
ieviešot tas ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora
sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanos.
Projekts tiek īstenots no 01.06.2019
- 30.11.2020.
Kopējais ERAF atbalsta apjoms
Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra projektam sastāda 4 708 111.50
EUR.
Projekta pirmajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
ietvaros veikta tehnoloģisko procesu parametru specifikācijas izstrāde auksti
kūpinātu gaļas produktu apstrādei;
2.
Veikta
izejvielu kvalitātes prasību/kritēriju izstrāde;
3.
2019.gada
augusts – septembris – izstrādātas receptūras sekojošiem auksti kūpinātiem
produktiem;
4.
Ražošanai
nepieciešamo izejvielu kvalitātes prasību/ kritēriju un pārbaudes veidu
izstrāde. Izstrādāta tehniskā specifikācija un kvalitātes kontroles veids, lai
noteiktu gaļas kvalitāti un noteiktu gaļas piemērotību/ nepiemērotību tālākai
pārstrādei aukstajos kūpinājumos;
5.
Veiktas
testa partiju ražošanas;
Pārskata
periods: no 08.05.2019. līdz 16.11.2019.
Publicēts
2019.gada 26. novembrī
Projekta
otrajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
posmā tika veikta laboratoriska tehnoloģisko procesu parametru specifikācijas
izstrāde auksti kūpinātu gaļas produktu apstrādei, veicot eksperimentus un
laboratoriskos pētījumus un testus, lai nodrošinātu Listeria Monocytogenes
augšanai un attīstībai neatbilstošu vidi, saglabājot gaļa kvalitāti un
maksimāli iespējamo mitruma līmeni.
2.
Līdz
šim veikta 6 partiju (2 liellopu gaļas un 4 desu) laboratoriska ražošana un
testēšana, veicot visas augstākminētās analīzes un fiksējot rādījumus un
rezultātus.
3.
Veikta
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata periods: no 17.11.2019.
līdz 16.02.2020.
Publicēts 2020.gada 11. martā
Projekta trešajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
posmā tika veikta laboratoriska tehnoloģisko procesu parametru specifikāciju
korekciju izstrāde auksti kūpinātu gaļas produktu apstrādei, veicot
eksperimentus un laboratoriskos pētījumus un testus, lai nodrošinātu Listeria
Monocytogenes augšanai un attīstībai neatbilstošu vidi, saglabājot gaļa
kvalitāti un maksimāli iespējamo mitruma līmeni.
2.
Veikta
tehnoloģiskā procesa parametru pilnveidošana, lai maksimāli tiktu izslēgta
Listeria Monocytogenes augšanas iespējas.
3.
Turpinās
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata
periods: no 17.02.2020. līdz 16.05.2020.
Publicēts
2020.gada 22. maijā
Projekta
ceturtajā posmā paveiktais:
1.
Izstrādāta
auksto kūpinājumu ražošanas tehnoloģija trīs veida auksti kūpinātu desu un divu
veidu auksti kūpinātu gaļas produktu. Trešā auksti kūpināta gaļas produkta
ražošanas tehnoloģijas izstrāde uz doto brīdi ir noslēguma fāzē, tiek veikta
gatavā produkta sensoro īpašību saskaņošana, lai nodrošinātu stabilu produkta
kvalitāti.
2.
Turpinās
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata
periods: no 17.05.2020. līdz 16.08.2020.
Publicēts
2020.gada 13. augustā
Projekta
piektajā posmā paveiktais:
1.
Produkcijas
testēšanas rezultātu analīze un testējamo rādītāju verifikācija
2.
Projekta
laikā iegūto datu apkopošana un analīze
3.
Darbs
pie zinātnisko publikāciju izstrādes sadarbībā ar Latvijas universitāti un
Latvijas Lauksaimniecības universitāti
Pārskata
periods: no 17.08.2020. līdz 16.11.2020.
Pētniecības
projekta ietvaros paveiktais:
1.
Ir
panākts projekta mērķis - izstrādāta un ieviesta auksti kūpinātu desu un auksti
kūpinātas gaļas produktu ražošanas tehnoloģija, kura kopumā nodrošina
kvalitatīva un nekaitīga produkta nonākšana tirgū.
2.
Lai
panāktu mērķa izpildi, visa projekta laikā tika veikts darbs pie ražošanas
tehnoloģiju pilnveidošanas, līdz to pilnīgai ieviešanai.
3.
Tā
kā mūsu uzņēmums, kā pamatizejvielu izmanto Latvijas izcelsmes gaļu (gan
cūkgaļu, gan liellopa gaļu), projekta ietvaros liels īpatsvars tika pievērsts
izejvielu kvalitātes un nekaitīguma kontrolei.
4.
Projekta
gaitā liela uzmanība tika pievērsta gatavā produkta kvalitātei un nekaitīgumam,
it īpaši attiecībā uz Listeria Monocytogenes augšanas risku auksti kūpinātos
gaļas produktos. Produkcija tika testēta izmantojot Challenge testus (Listeria
Monocytogenes augšanas dinamikas pētījumi produktā). Kā rezultātā iegūts
laboratorisks apstiprinājums, ka Listeria Monocytogenes augšanas dinamika mūsu
ražotajos produktos ir negatīva (nav konstatēta)
5.
Sadarbībā
ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistiem ir sagatavots un
iesniegts publicēšanai Latvijas Lauksaimniecības univesitātes
žurnālā “Rural Sustainability Research” zinātniskais raksts “THE INFLUENCE OF
TECHNOLOGICAL PECUALIARITIES ON FERMENTED SAUSAGES’ QUALITY AND SENSORY
PROPERTIES”
6.
Sadarbībā
ar Latvijas universitātes speciālistiem ir sagatavots un iesniegts publicēšanai
žurnālā Foods (https://www.mdpi.com/journal/foods)
un žurnālā Environmental and Experimental Biology zinātniskais raksts
GROWTH POTENTIAL OF LISTERIA MONOCYTOGENES IN COLD SMOKED SAUSAGES WITH AND
WITHOUT FERMENTATION
Publicēts 2020.gada 15. decembrī
Tehnoloģiju pārneses projekta numurs:
ID Nr. 1.2.1.2/16/I/001
Projekta apraksts: “Izpētīt kaulu
pastas sastāvu un veikt laboratoriskus pētījumus, lai noteiktu šo produktu
uzturvērtību, nepieciešamo daļiņu izmēru un citus parametrus, un izpētīt kaulu
pastas ražošanas tehnoloģiju.”
Publicēts 2022.gada 24. augustā