Projekti
Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku
attīstībai
"Vairāk informācijas
par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai pieejams Eiropas Komisijas
tīmekļa vietnē"
Projekta “Latvijas Pārtikas
Kompetences centrs” ietvaros SIA Ādažu desu darbnīca uzsāk pētniecības
projektu.
SIA Ādažu desu darbnīca īsteno
projektu “SIA “Ādažu desu darbnīca” auksti kūpinātu desu un auksti kūpinātas
liellopu gaļas ražošanas tehnoloģijas izstrāde.”.
Pētījums tiek īstenots projekta
Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra ietvaros. Projekta numurs:
1.2.1.1/18/A/002.
Latvijas Pārtikas nozares
kompetences centrs savā darbībā aptver divus zinātniskos virzienus:
Latvijas ražotāju produktu tirgus palielināšana, kas ietver:
Inovatīvi produkti un tehnoloģijas,
sekojot aprites ekonomikas jaunākajām tendencēm (t.sk. eko-tehnoloģiski
produkti, pārtikas drošības un kvalitātes monitoringa risinājumi);
Produktu iepakojuma risinājumi;
Pārtikas loģistikas risinājumi, t.sk. derīguma termiņu, uzglabāšanas laiku
uzlabojošas un pārvadāšanas izmaksas samazinošas tehnoloģijas, tai pašā laikā,
saglabājot augstu produktu kvalitāti un saīsinot ceļu no ražotāja līdz
patērētājam.
Ražošanas pievienotās vērtības un konkurētspējas palielināšana, kas ietver:
- Pārtikas blakusproduktu izmantošanas uzlabošana augstākas pievienotās
vērtības produktos;
- Lauksaimniecības un augļkopības pētījumi resursu izmantošanas efektivitātes
uzlabošanai – piemērotākas sugas, audzēšanas tehnoloģijas;
- Jauni, inovatīvi produkti ar
augstāku pievienoto vērtību maksimāli izmantojot esošos tirgus, tehnoloģijas,
citus ražošanas faktorus.
Kompetences centra projekta
mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības
virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un
ieviešot tas ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora
sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanos.
Projekts tiek īstenots no 01.06.2019
- 30.11.2020.
Kopējais ERAF atbalsta apjoms
Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra projektam sastāda 4 708 111.50
EUR.
Projekta pirmajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
ietvaros veikta tehnoloģisko procesu parametru specifikācijas izstrāde auksti
kūpinātu gaļas produktu apstrādei;
2.
Veikta
izejvielu kvalitātes prasību/kritēriju izstrāde;
3.
2019.dada
augusts – septembris – izstrādātas receptūras sekojošiem auksti kūpinātiem
produktiem;
4.
Ražošanai
nepieciešamo izejvielu kvalitātes prasību/ kritēriju un pārbaudes veidu
izstrāde. Izstrādāta tehniskā specifikācija un kvalitātes kontroles veids, lai
noteiktu gaļas kvalitāti un noteiktu gaļas piemērotību/ nepiemērotību tālākai
pārstrādei aukstajos kūpinājumos;
5.
Veiktas
testa partiju ražošanas;
Pārskata
periods: no 08.05.2019. līdz 16.11.2019.
Publicēts
2019.gada 26. novembrī
Projekta
otrajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
posmā tika veikta laboratoriska tehnoloģisko procesu parametru specifikācijas
izstrāde auksti kūpinātu gaļas produktu apstrādei, veicot eksperimentus un
laboratoriskos pētījumus un testus, lai nodrošinātu Listeria Monocytogenes
augšanai un attīstībai neatbilstošu vidi, saglabājot gaļa kvalitāti un
maksimāli iespējamo mitruma līmeni.
2.
Līdz
šim veikta 6 partiju (2 liellopu gaļas un 4 desu) laboratoriska ražošana un
testēšana, veicot visas augstākminētās analīzes un fiksējot rādījumus un
rezultātus.
3.
Veikta
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata periods: no 17.11.2019.
līdz 16.02.2020.
Publicēts 2020.gada 11. martā
Projekta trešajā posmā paveiktais:
1.
Projekta
posmā tika veikta laboratoriska tehnoloģisko procesu parametru specifikāciju
korekciju izstrāde auksti kūpinātu gaļas produktu apstrādei, veicot
eksperimentus un laboratoriskos pētījumus un testus, lai nodrošinātu Listeria
Monocytogenes augšanai un attīstībai neatbilstošu vidi, saglabājot gaļa
kvalitāti un maksimāli iespējamo mitruma līmeni.
2.
Veikta
tehnoloģiskā procesa parametru pilnveidošana, lai maksimāli tiktu izslēgta
Listeria Monocytogenes augšanas iespējas.
3.
Turpinās
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata
periods: no 17.02.2020. līdz 16.05.2020.
Publicēts
2020.gada 22. maijā
Projekta
ceturtajā posmā paveiktais:
1.
Izstrādāta
auksto kūpinājumu ražošanas tehnoloģija trīs veida auksti kūpinātu desu un divu
veidu auksti kūpinātu gaļas produktu. Trešā auksti kūpināta gaļas produkta
ražošanas tehnoloģijas izstrāde uz doto brīdi ir noslēguma fāzē, tiek veikta
gatavā produkta sensoro īpašību saskaņošana, lai nodrošinātu stabilu produkta
kvalitāti.
2.
Turpinās
izejvielu un gatavās kvalitātes rādītāju laboratoriskā testēšana.
Pārskata
periods: no 17.05.2020. līdz 16.08.2020.
Publicēts
2020.gada 13. augustā
Projekta
piektajā posmā paveiktais:
1.
Produkcijas
testēšanas rezultātu analīze un testējamo rādītāju verifikācija
2.
Projekta
laikā iegūto datu apkopošana un analīze
3.
Darbs
pie zinātnisko publikāciju izstrādes sadarbībā ar Latvijas universitāti un
Latvijas Lauksaimniecības universitāti
Pārskata
periods: no 17.08.2020. līdz 16.11.2020.
Pētniecības
projekta ietvaros paveiktais:
1.
Ir
panākts projekta mērķis - izstrādāta un ieviesta auksti kūpinātu desu un auksti
kūpinātas gaļas produktu ražošanas tehnoloģija, kura kopumā nodrošina
kvalitatīva un nekaitīga produkta nonākšana tirgū.
2.
Lai
panāktu mērķa izpildi, visa projekta laikā tika veikts darbs pie ražošanas
tehnoloģiju pilnveidošanas, līdz to pilnīgai ieviešanai.
3.
Tā
kā mūsu uzņēmums, kā pamatizejvielu izmanto Latvijas izcelsmes gaļu (gan
cūkgaļu, gan liellopa gaļu), projekta ietvaros liels īpatsvars tika pievērsts
izejvielu kvalitātes un nekaitīguma kontrolei.
4.
Projekta
gaitā liela uzmanība tika pievērsta gatavā produkta kvalitātei un nekaitīgumam,
it īpaši attiecībā uz Listeria Monocytogenes augšanas risku auksti kūpinātos
gaļas produktos. Produkcija tika testēta izmantojot Challenge testus (Listeria
Monocytogenes augšanas dinamikas pētījumi produktā). Kā rezultātā iegūts
laboratorisks apstiprinājums, ka Listeria Monocytogenes augšanas dinamika mūsu
ražotajos produktos ir negatīva (nav konstatēta)
5.
Sadarbībā
ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes speciālistiem ir sagatavots un
iesniegts publicēšanai Latvijas Lauksaimniecības univesitātes
žurnālā “Rural Sustainability Research” zinātniskais raksts “THE INFLUENCE OF
TECHNOLOGICAL PECUALIARITIES ON FERMENTED SAUSAGES’ QUALITY AND SENSORY
PROPERTIES”
6.
Sadarbībā
ar Latvijas universitātes speciālistiem ir sagatavots un iesniegts publicēšanai
žurnālā Foods (https://www.mdpi.com/journal/foods)
un žurnālā Environmental and Experimental Biology zinātniskais raksts
GROWTH POTENTIAL OF LISTERIA MONOCYTOGENES IN COLD SMOKED SAUSAGES WITH AND
WITHOUT FERMENTATION
Publicēts 2020.gada 15. decembrī
Tehnoloģiju pārneses projekta numurs:
ID Nr. 1.2.1.2/16/I/001
Projekta apraksts: “Izpētīt kaulu
pastas sastāvu un veikt laboratoriskus pētījumus, lai noteiktu šo produktu
uzturvērtību, nepieciešamo daļiņu izmēru un citus parametrus, un izpētīt kaulu
pastas ražošanas tehnoloģiju.”
Publicēts 2022.gada 24. augustā